Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Ηχογραφημένη- σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της "Σαπφώς"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Ηχογραφημένη- σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της "Σαπφώς"

0.0
Περιγραφή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Mαρτίου) το #snfccAtHome ξεκινά με μια νέα σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της Σαπφώς που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου του ΚΠΙΣΝ, διαθέσιμη για πρώτη φορά ψηφιακά.

Μια ηχογραφημένη, σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της Σαπφώς στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ από τον Γιώργο Γάλλο και τη Θεοδώρα Τζήμου, υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

• Πληροφορίες:
Τον Φεβρουάριο του 2020, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, παρουσίασαν μια νέα σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της Σαπφώς. Αυτή τη σχετικά "άγνωστη" ποιήτρια του 7ου αιώνα π.Χ. επιχείρησαν να συναντήσουν, στο πρωτότυπο έργο και σε μετάφραση, ο Γιώργος Γάλλος και η Θεοδώρα Τζήμου.

Την φετινή σεζόν, οι Παραβάσεις πραγματοποιούν μία αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ποίησης με επίκεντρο τη γυναίκα. Συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας, εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας, θεατρικές αξεπέραστες μορφές βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

"αχ δεν μπορώ τον ουρανό ν' αγγίξω
δεν φτάνουνε τα χέρια μου..."

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του έργου της Σαπφώς χάθηκε, με μόνο 2 ποιήματά της να σώζονται στην ολότητά τους, όσοι στίχοι της επιβίωσαν θρυμματισμένοι από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. συνεχίζουν να μιλούν, λες και γράφτηκαν χθες. Αποκαλούνταν "Δέκατη Μούσα" -μια εξαίρεση στον κανόνα της ανδροκρατούμενης αρχαίας γραμματείας- για την απαράμιλλη χρήση του μέτρου και την ποιητική της έμπνευση, τόσο προσωπική, πηγαία και ειλικρινής όσο δεν συναντά κανείς σε κανέναν άλλο λυρικό ποιητή για αιώνες.

Η πασίγνωστη -και ταυτόχρονα "άγνωστη"- Σαπφώ ασκεί τη γοητεία της και ταλανίζει τη φαντασία όσων συναντούν το έργο της. Ο Οδυσσέας Ελύτης ένιωθε βαθιά τις εκλεκτικές συγγένειες που τον ένωναν με τη λυρική ποιήτρια, την οποία έβλεπε ως μία "μακρινή εξαδέλφη", και μιλούσε με δέος για το ποιητικό της επίτευγμα:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς
Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος
Ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Πούλιος

Τα ποιήματα στη νεοελληνική ακούγονται σε απόδοση της Τασούλας Καραγεωργίου και η χρήση τους γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Ακούστε την ηχογραφημένη ανάγνωση εδώ.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (2)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2020