Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Συζήτηση με τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Συζήτηση με τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη

0.0
Περιγραφή

"Διαφωτισμός και επανάσταση στη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδας. Η περιπέτεια της φιλελεύθερης ιδέας στην εξέλιξη του νέου Ελληνισμού."

 

Συζήτηση με τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου "Enlightenment and Revolution: The Making of Modern Greece" από το Harvard University Press, με τη συμμετοχή του Βασίλη Γούναρη, Καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Το Δίκτυο Ναυαρίνο υποδέχεται έναν διανοητή του νεώτερου Ελληνισμού με διεθνή ακτινοβολία, τον καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, για μια συζήτηση-άσκηση εθνικής αυτογνωσίας, με αφορμή την Αμερικανική έκδοση ενός έργου που αποτελεί σταθμό για τη μελέτη της Ελλάδας και την ιστορία των ιδεών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης των νέων χρόνων. Τι υπήρξε ο Διαφωτισμός για τον νεώτερο Ελληνισμό και τι κομίζει η μελέτη της Ελληνικής περίπτωσης στην κατανόηση της ευρύτερης Ευρωπαϊκής νεωτερικότητας; Πως αναπτύχθηκε ο Διαφωτισμός στην Ελληνική παιδεία, ποιές αντιδράσεις συνάντησε και πως κάμφθηκε την ώρα του θριάμβου του με την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Τι συνέπειες είχε η εξασθένιση και ο συμβιβασμός των φιλελεύθερων προταγμάτων του Ελληνικού ριζοσπαστικού Διαφωτισμού για την πορεία της νεώτερης Ελλάδας και πως συνδέεται η σημερινή κρίση με την ιστορία των ιδεών στο νέο Ελληνικό κράτος;

 

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Harvard απ' όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Ειδικεύτηκε στην ιστορία της πολιτικής σκέψης. Είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία των πολιτικών θεωριών και περιλαμβάνουν ζητήματα κλασικής και νεότερης πολιτικής σκέψης. Ειδικότερα ασχολείται με τη μελέτη του Διαφωτισμού και του εθνικισμού. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

 

Ο Βασίλης Κ. Γούναρης είναι καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.


Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo