Φίλτρα
Βρέθηκαν 0 εκδηλώσεις
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
(C)ART&LIFE 2017
A
Διάφορα

Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη

Ημερομηνίες
Κατηγορίες

Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη

0.0
Περιγραφή
Η δημιουργία του Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, ήταν εξαρχής ένας από τους βασικούς στόχους του ομώνυμου Πνευματικού Κέντρου το οποίο ιδρύθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την πρωτοβουλία και την οικονομική ενίσχυση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Στα ανακαινισμένα ισόγεια δωμάτια του ιστορικού αρχοντικού της Βενετσιάνικης οικογένειας Γκύζη όπου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διατηρήθηκε η ιδιαίτερη νησιωτική αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα, εκτίθεται υλικό (έγγραφα, πίνακες, φωτογραφίες και διάφορα άλλα αντικείμενα) που φωτίζει σημαντικές πτυχές της πολυκύμαντης ιστορίας της Σαντορίνης από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα χάρη στο πολύτιμο αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Σήμερα στο Μουσείο του Μεγάρου Γκύζη φιλοξενούνται οι εξής μόνιμες Συλλογές.
• Συλλογή αυθεντικών χαρακτικών (χάρτες, τοπία, ενδυμασίες κατοίκων Σαντορίνης και άλλων νησιών του Αιγαίου από τον 15ο αι. έως το 19ο αι.)
• Συλλογή παλαιών ιστορικών εγγράφων της Σαντορίνης. Στην έκθεση παρουσιάζονται έγγραφα που ανήκουν στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Σαντορίνης, το οποίο έχει διαιρεθεί σε δύο μεγάλα τμήματα. Το Πολιτειακό και το Εκκλησιαστικό.
• Το Πολιτειακό τμήμα περιέχει περίπου 3.500 έγγραφα, διαθήκες, αγοραπωλησίες, προικοσύμφωνα, μαρτυρίες, παροχές πατριμονίου, ανταλλαγές και δάνεια.
• Το Εκκλησιαστικό τμήμα περιέχει λυτά έγγραφα αναφερόμενα στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας, κυρίως όμως περιέχει βιβλία γάμων, βαπτίσεων και θανάτων. 

Γενικά, πρόκειται για έγγραφα ιδιωτικά και δημόσια, γραμμένα τα περισσότερα στα ελληνικά και μάλιστα στο τοπικό ιδίωμα. Δεν λείπουν όμως και μερικά στα οθωμανικά, τα λατινικά και τα ιταλικά. 
• Συλλογή έργων ζωγραφικής (δωρεά του ζεύγους Καλλιόπης & Λέοντα Πίντου)
• Συλλογή φωτογραφιών της Σαντορίνης
• Συλλογή πετρωμάτων της Σαντορίνης
• Αντικείμενα λαογραφικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος από τη Συλλογή Νίκου και Κωνσταντινιάς Τσίτσα (Δωρεά)

Περίοδος Λειτουργίας Μουσείου:
1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου

Δείτε που παίζεται (1)

Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 16:00
Σάββατο 10:00 - 16:00

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 3€
Μαθητές: 1,50€
Ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 10 ετών

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2017