Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Ψηφιακή περιήγηση στην εικαστική έκθεση "Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα"

Μένουμε Σπίτι - Εκθέσεις

Ψηφιακή περιήγηση στην εικαστική έκθεση "Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα"

0.0
Περιγραφή
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μας υποδέχεται διαδικτυακά. 
Ψηφιακή περιήγηση στην εικαστική έκθεση "Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα"

Το διεθνές εικαστικό project με τίτλο "Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα" εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς. 

Αφετηρία αποτελούν τα έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα κιμονό με ζώνη Obi από χειροποίητο Washi ιαπωνικό χαρτί σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi, Γαλλία). Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες του Σταύρου Παρχαρίδη, του Everett Kennedy Brown (Αμερική-Ιαπωνία) και Masashi Nakamura (Ιαπωνία).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που διαπραγματεύονται την αναμέτρηση ή συμπόρευση του γυναικείου σώματος με τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί σε ιστορίες και μύθους διαφόρων πολιτισμών. Με αφετηρία αναπαραστάσεις του θηλυκού στην αρχαία και σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη, τα εικαστικά βιβλία "Το κουτί της Πανδώρας" και "Αφορισμοί: Βιβλίο Ι (Mea Culpa), Βιβλίο ΙΙ (Αφύπνιση), Βιβλίο ΙΙΙ (De Facto)" της Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi) που ζει στη Γαλλία συνδιαλέγονται με την εγκατάσταση "Δεύτερο δέρμα" της Μαρίας Παπατζέλου, η οποία εμπνεόμενη από την ιαπωνική παράδοση, δημιουργεί ένα χάρτινο κιμονό από χειροποίητο ιαπωνικό washi χαρτί με ζωγραφισμένα άνθη και φύλλα χρυσού και χάρτινες ζώνες Obi μήκους 3 μ. Η εγκατάσταση της Μ. Παπατζέλου επαναπροσεγγίζεται φωτογραφικά από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Everett Kennedy Brown, ο οποίος με έδρα το Κυότο είναι διεθνώς γνωστός για την εφαρμογή πρωτόλειων μεθόδων της φωτογραφικής τέχνης, από τον Ιάπωνα ερευνητή συγγραφέα και φωτογράφο Masashi Nakamura, καθώς και από τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη.

Μια συνύπαρξη εικαστικών αφηγήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τόπο γνώσεων, ιστοριών και συναντήσεων που αναδεικνύει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή δημιουργικής μαθητείας.

Δείτε την ψηφιακή ξενάγηση στο παρακάτω video YouTube.

Δείτε που παίζεται (1)

Φωτογραφίες & Βίντεο (4)
Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή
Καθημερινά 00:00 - 23:59

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2021