Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Κύκλος μαθημάτων "Η Συντήρηση των Ιστορικών Ενδυμάτων"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Κύκλος μαθημάτων "Η Συντήρηση των Ιστορικών Ενδυμάτων"

0.0
Περιγραφή
Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρείας Ενδυμασιολογίας.
Με τις Δρ. Τατιάνα Κουσουλού - Tίνα Χανιαλάκη, Συντηρήτριες Υφάσματος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων με θέμα "Συντήρηση ιστορικών ενδυμάτων" θα είναι μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση του επαγγέλματος του συντηρητή υφάσματος και των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει για τη διατήρηση και προβολή των ενδυμάτων ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, και θα αναπτυχθεί σε τρεις συναντήσεις, γύρω από τρεις θεματικές ενότητες. Οι ενότητες θα εμπλουτιστούν με την παρουσίαση επιλεγμένων σχετικών ειδικών θεμάτων και case studies.

Ο κύκλος μαθημάτων απευθύνεται στο κοινό της εταιρείας που ενδιαφέρεται για τη μελέτη και τη διατήρηση ιστορικών ενδυμάτων, αλλά και σε συντηρητές έργων τέχνης άλλων ειδικοτήτων.

1• η Συνάντηση: 8 Μαΐου 2021, 10:00 π.μ.
Γνωριμία με το επάγγελμα του συντηρητή υφάσματος - πώς γίνεται κανείς συντηρητής
Θα παρουσιαστεί σύντομα η ειδικότητα του συντηρητή υφασμάτων/ενδυμάτων, η εξέλιξη του επαγγέλματος από την πρώτη του εμφάνιση και η εκπαίδευση που
προσφέρεται από ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναπτύσσονται οι αρμοδιότητες του συντηρητή υφασμάτων σε μια ιστορική συλλογή καθώς και το προσδωκόμενο αποτέλεσμα από τη συντήρηση των ενδυμάτων. Μέσα από παραδείγματα θα γίνει κατανοητό τι προσφέρει η διαδικασία της συντήρησης.

• 2η Συνάντηση: 15 Μαΐου 2021, 10:00 π.μ.
Τρόποι αποθήκευσης ιστορικών ενδυμάτων
Παρουσιάζονται οι τρόποι συσκευασίας και αποθήκευσης ενδυμάτων και εξαρτημάτων τους σε μια συλλογή, ανάλογα με το σχήμα, το είδος, το μέγεθος και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αναλύεται η αναγκαιότητα του ελέγχου των περιβαλλοντικών παραγόντων και οι τρόποι αποφυγής περαιτέρω φθοράς κατά τη διάρκεια τόσο της μακροχρόνιας αποθήκευσης όσο και της μεταφοράς των ενδυμάτων.

• 3η Συνάντηση: 22 Μαΐου 2021, 10:00 π.μ.
Τρόποι έκθεσης ιστορικών ενδυμάτων
Παρουσιάζονται εναλλακτικοί τρόποι έκθεσης για μεμονωμένα ενδύματα, ενδυματολογικά σύνολα και αξεσουάρ, που συνάδουν με τη λογική της συντήρησης ιστορικών αντικειμένων. Δίνεται έμφαση στα κατάλληλα υλικά και τις μεθόδους για εποχιακή και μόνιμη έκθεση, με σκοπό τόσο την ανάδειξη του ενδύματος αλλά και την αποφυγή φθορών κατά την διάρκεια της έκθεσης. Με τη χρήση παραδειγμάτων θα συζητηθούν συμβατές επιλογές και υλικά.

Δείτε που παίζεται (0)

Εισιτήρια

Κόστος συμμετοχής: 5€
Για πρόσβαση στην πλατφόρμα της τηλεδιάσκεψης, θα πρέπει να καταβληθεί το κόστος συμμετοχής στο λογαριασμό του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR93 0110 4270 0000 4274 8015 718, και να αποσταλεί η απόδειξη κατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Επικοινωνία: Ρόζα Πατσέα, 210 3647577, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-13.00.
Ο σύνδεσμος στην πλατφόρμα θα σταλεί στους εγγεγραμμένους την παραμονή της εκδήλωσης.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2021