Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος online "Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος online "Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία"

0.0
Περιγραφή
Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συζητούν για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και θέτουν θέματα εθισμού εν καιρώ πανδημίας.

Τους τελευταίους μήνες, εν μέσω πανδημίας, αρκετοί επιστήμονες παρατήρησαν την ενίσχυση μίας άλλης, υποκείμενης πανδημίας: την κατακόρυφη αύξηση χρήσης ορισμένων ναρκωτικών ουσιών. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), πραγματοποιούν την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 18:30 μια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία" και αναζητούν τους τρόπους που η απομόνωση και η έλλειψη επαφής συνδέεται με την καταφυγή σε ουσίες, αλλά και τους λόγους που κάποιοι συμπολίτες μας καταλήγουν στην χρήση τους.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία από την χημική ανάλυση λυμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής για παράδειγμα, η χρήση κοκαΐνης σημείωσε άνοδο 80% κατά το 2ο lockdown, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλη αύξηση χρήσης αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, εκφράζουν έντονη ανησυχία τόσο για την κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ, κατά την πανδημία, όσο και για την αύξηση χρήσης ουσιών ακόμα και από ηλικιωμένους. Ποια είναι τα άτομα πίσω από αυτά τα στοιχεία αύξησης χρήσης ουσιών και γιατί συχνά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας;

Με τη βοήθεια ειδικών, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ συζητούν για τις ανησυχητικές διαστάσεις ενός σύνθετου φαινομένου, που φαίνεται να εντείνεται εν μέσω πανδημίας, και θέτουν ερωτήματα που συχνά αποτελούν taboo.

Στην συζήτηση συμμετέχουν οι:
• Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ
• Γεράσιμος Παπαναστασάτος. κοινωνιολόγος – Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ

Στην 42η συνάντηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ συμμετέχει επίσης ο Fred Muench, Κλινικός Ψυχολόγος και Πρόεδρος του οργανισμού "Partnership to End Addiction" στην Νέα Υόρκη, ο οποίος μέσω συνέντευξης που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μας αναφέρει τι παρατηρείται σε σχέση με την κατάχρηση ουσιών κατά την πανδημία και εν γένει για τα ζητήματα εθισμού, όπως καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Για να παρακολουθήσουμε το live webcast πρέπει να πραγματοποιήσουμε online εγγραφή εδώ.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (2)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2021