Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

"Σήκω ψυχή μου!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22" στα Ιωάννινα

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

"Σήκω ψυχή μου!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22" στα Ιωάννινα

0.0
Περιγραφή
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Ιωαννιτών παρουσιάζουν την έκθεση "Σήκω ψυχή μου!!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 19.00.

Συνεχίζοντας την πορεία της– μετά τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη – η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Μόλις δέκα χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, η Ήπειρος υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του ’22, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως μία εκ των φτωχότερων περιοχών της χώρας. Η δημιουργία αμιγώς προσφυγικών χωριών στην περιφέρεια της πόλης των Ιωαννίνων τους επέτρεψε να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και βεβαίως τις μουσικές και τα τραγούδια που έφεραν ως κληρονομιά μαζί τους στο δρόμο της προσφυγιάς. Στην Ανατολή, τη Μπάφρα, τη Νεοκαισάρεια, την Ασφάκα και την Κόνιτσα θα εγκατασταθούν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες από τον Πόντο και την Καππαδοκία, συγκροτώντας δυναμικούς πυρήνες που συνέδεαν τις παλιές με την νέα πατρίδα.

Βασικοί άξονες της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων είναι η ζωή πριν το 1922, η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή στη νέα πατρίδα. Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας.


Δείτε που παίζεται (0)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo