Φίλτρα
Βρέθηκαν 0 εκδηλώσεις
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2017
A
Διάφορα

Το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου

0.0
Περιγραφή
"Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα" ήταν τα λόγια του Αμερικανού Αστροναύτη του Αpollo 11 Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στην Σελήνη. Αυτή η φράση, και η συγκλονιστική εικόνα που τη συνόδευε, έκανε τον γύρο της Γης μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων, που μετέδιδαν ζωντανά –και με καθυστέρηση μικρότερη του 1 δευτερολέπτου– σε εκατομμύρια ανθρώπους το ιστορικό αυτό επίτευγμα.

Την ημέρα εκείνη το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969.

50 χρόνια μετά η NASA αλλά και φίλοι/ες της επιστήμης και της τεχνολογίας ανά τον κόσμο γιορτάζουν την αυτή επέτειο.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την επέτειο αυτή προσκαλεί τους φίλους και φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μια μεγάλη γιορτή το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019.

Αναλυτικά η επετειακή εκδήλωση περιλαμβάνει:

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

• Αφιέρωμα στην πρώτη προσσελήνωση ανθρώπου
Ώρα: 19:00
(Διάρκεια: δύο ώρες)
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και ευχάριστη συζήτηση ανάμεσα στους:
- Δρα Σταμάτη Κριμιζή, Ακαδημαϊκό–Διαστημικό Επιστήμονα με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
- Δρα Θανάση Οικονόμου, Πολυβραβευμένο Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητή στη NASA. 
- Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη, Ανώτερο Επιστημονικό Υπεύθυνο Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο τμήμα HSD (Heliophysics Science) στο Kέντρο Εκτόξευσης Goddard της ΝASA (GSFC). Παράλληλα o Δρ. Πασχαλίδης είναι Διευθυντής Τεχνολογίας για το HSD και βοηθός Διευθυντής Τεχνολογίας στο NASA/GSFC.
- Δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου, Γεωλόγο με εξειδίκευση στις Πλανητικές Επιστήμες. 
Τον συντονισμό της συζήτησης με τους σπουδαίους αυτούς επιστήμονες θα κάνει ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.
Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση.

• Έκθεση ομοιώματος της Σεληνακάτου (σε κλίμακα 1:3)
Ώρες: 18:00 ‒ 24:00
Στην είσοδο του Ιδρύματος εκτίθεται ομοίωμα της Σεληνακάτου (κλίμακα 1:3), που "προσσεληνώθηκε" στις 20 Ιουλίου 1969, το οποίο διέθεσε ευγενικά η INTERAMERICAN. Το ομοίωμα αυτό δημιουργήθηκε από την INTERAMERICAN με αφορμή το πρώτο Αστρασφαλιστήριο Ζωής που έγινε ποτέ από την Ελληνική ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΜΠΟΥΡΑ και την INTERAMERICAN για το πλήρωμα του Apollo 11 (1969).

• Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Ώρες: 21:00 ‒ 24:00
Ο περίβολος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της δραστήριας Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό ‒καιρού επιτρέποντος‒ θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό.

• Έκθεση "Planets In Your Hand"
Ώρα 18:00 – 22:30
Η ομάδα του Planets In Your Hand, μία από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει στο κοινό την διαδραστική έκθεση "Planets Ιn Υour Ηand" και καλεί όλους/ες να αγγίξουν τους πλανήτες και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο!
Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν, να μάθουν και να αντιληφθούν διά της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιφάνειας.
Την ημέρα αυτή μέλη της ομάδας θα βρίσκονται στην έκθεση ξεναγώντας μικρούς και μεγάλους. 

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (2)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.
Στην εκδήλωση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 18:15 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία από τα 220 δελτία που θα διατεθούν. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών + και ενήλικες.
Για την περιήγηση στην έκθεση καθώς και την συμμετοχή στην αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας. 

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2017