Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
Close Fliters
Current city
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη - διαλέξεις, συζητήσεις

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη - διαλέξεις, συζητήσεις

0.0
Περιγραφή
• Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, 19:00
Διάλεξη: Η αρχιτεκτονική του Γιάννη Ξενάκη
Ομιλητής: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, αρχιτέκτονας, καθηγητής ΕΜΠ

Η συμβολή του Γιάννη Ξενάκη στην αρχιτεκτονική είναι συνυφασμένη με το έργο του Λε Κορμπυζιέ και με τις μουσικές αναζητήσεις του, αλλά έχει μια ξεχωριστή διάσταση. Είναι πειραματική. Συνδυάζει τη μορφογένεση με τον δομοστατικό υπολογισμό και την κατασκευή. Δημιουργείται, δεν γεννιέται, αλλά διατηρεί μια κοσμική σχέση με τη γη.

Με αφετηρίες τις σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Αθήνα, ο Ξενάκης θα αναπτύξει μια εμπράγματη μαθηματική σκέψη που θα γονιμοποιήσει τις μορφολογικές αναζητήσεις του Λε Κορμπυζιέ και θα τους δώσει μια πρωτόγνωρη υλική και πνευματική διάσταση, σε κτίρια που είναι πλέον ορόσημα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η μεταγενέστερη αυτόνομη αρχιτεκτονική αναζήτηση του Ξενάκη είναι ένα μικρό αλλά ξεχωριστό κεφάλαιο στο περιθώριο της μουσικής δημιουργίας του, που αναδεικνύει τον στοχαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα της σκέψης και του έργου του.

Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής εδώ.

• Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, 19:00
Προβολή & συζήτηση: Ελβίρα ντε Ιδάλγο, η ντίβα που δίδαξε την Κάλλας 

Η Ελβίρα ντε Ιδάλγο είναι γνωστή ως δασκάλα της Μαρίας Κάλλας, ελάχιστοι όμως τη γνωρίζουν ως σοπράνο με εξαιρετική σκηνική παρουσία στο χώρο της όπερας. Γύρισε όλον τον κόσμο και επεδίωκε πάντα στις παραστάσεις της να τραγουδά το τραγούδι "Είμαι απ’ την Ισπανία", αλλά παρόλ΄ αυτά στην πατρίδα της ξεχάστηκε.

Το ντοκιμαντέρ της Βίκυς Καλάβια, Ελβίρα ντε Ιδάλγο, αποκαθιστώντας μια ντίβα (2021, 55’), που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους), επιδιώκει να την ανασύρει από την ανωνυμία και να την τοποθετήσει εκεί που ανήκει: στο πάνθεον με τις ντίβες της όπερας.
Πριν από την προβολή, η σκηνοθέτις θα συζητήσει με τον Χουάν Βιγιάλμπα Σεμπαστιάν, συγγραφέα της βιογραφίας Ελβίρα ντε Ιδάλγο, από πριμαντόνα, δασκάλα της Μαρίας Κάλλας. Συντονίζει η θεατρολόγος - μουσικολόγος Στέλλα Κουρμπανά, Έφορος Αρχείου Ωδείου Αθηνών.

Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Πρεσβεία της Ισπανίας, Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής.

Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής εδώ.

Δείτε που παίζεται (0)

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Φωτογραφίες & Βίντεο (2)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη, με δηλώσεις συμμετοχής.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2022
art&life logo