Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Μουσική

Μυστήριο 100 Τα ιερά τραγούδια - Τραγούδια για τα τρία αγαθά της Γής | Σίτος, οίνος, έλαιον

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Μυστήριο 100 Τα ιερά τραγούδια - Τραγούδια για τα τρία αγαθά της Γής | Σίτος, οίνος, έλαιον

0.0
Περιγραφή
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την επόμενη δράση του κύκλου Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια, "Τα τρία αγαθά της Γης: σίτος, οίνος, έλαιον", σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 21.00 στο X – Bowling Art Center.

Συμμετέχοντας στην πάνδημη γιορτή της Ελευσίνας που την ίδια μέρα τιμά την Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα, τα "Ιερά Τραγούδια" του Νοεμβρίου υμνούν το σιτάρι, την ελιά και το αμπέλι, τα "τρία αγαθά της γης" (τον άρτο, το λάδι και το κρασί) που συνδέονται με τα λαϊκά δρώμενα και τις θρησκευτικές τελετουργίες του λαού μας.

Επιλεγμένα τραγούδια και κείμενα απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού επιβεβαιώνουν τη βιωματική σύνδεση του λαϊκού πολιτισμού με την καρποφορία της γης και τη γονιμότητα. Οι επικλήσεις και οι προσφορές στη Μεγάλη Μητέρα - Θεά διατρέχουν τους αιώνες, περνώντας από τη θεά της Γεωργίας τη Δήμητρα στην Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα. Στην Ελευσίνα τα "Εισόδια" της Θεοτόκου ταυτίζονται με την "Εσοδεία", τη σοδειά, ενώ οι γυναίκες ετοιμάζουν και μοιράζουν τα "πολυσπόρια" για να "κοινωνήσει" όλη η κοινότητα, στο εκκλησάκι που χτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο πάνω στο αρχαίο ιερό.

Η μουσική παράσταση είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, που πρώτη συνέλεξε τα τραγούδια για τα "τρία αγαθά της γης".

Συντελεστές
Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι, διεύθυνση χορωδίας
Συμμετέχει το μουσικό σχήμα "Νότιο Τόξο":
Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης: λύρες
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

Συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου" & φωνητικό σύνολο από μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Σεβαστιανή Βλέτση, Εμμέλεια Δαμανάκη, Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χρυσή Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη & Βαρβάρα Τσιβίκη.

Έρευνα, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια φωτισμού: Έλενα Πετροπούλου
Επιμέλεια προβολών, διεύθυνση παραγωγής: Γρηγόρης Φιλίδης

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (4)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo