Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Μουσική

Μυστήριο 100 "Τα Ιερά Τραγούδια - Άνοιξαν τα δέντρα όλα!.."

Άλλες μουσικές εκδηλώσεις, Δωρεάν μουσική

Μυστήριο 100 "Τα Ιερά Τραγούδια - Άνοιξαν τα δέντρα όλα!.."

0.0
Περιγραφή
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 100 "Τα Ιερά Τραγούδια - Άνοιξαν τα δέντρα όλα!..", το Σάββατο 22 Απριλίου στην Πλατεία Συνοικισμού Ποντίων και την Όαση (πρώην κάμπινγκ).

Τραγούδια και χοροί της Ελληνικής Πασχαλιάς.

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως "Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης". Ο κύκλος "Τα ιερά τραγούδια" έρχεται να τιμήσει την ημέρα αυτή, η οποία φέτος συνδυάζεται, με ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, με τις παραδοσιακές ανοιξιάτικες τελετουργίες της Εβδομάδας της Διακαινισήμου μετά το Πάσχα. Με ορόσημα τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και του Άι-Γιώργη, καθώς και την Κυριακή του Θωμά με το λατρευτικό έθιμο των Ποντίων "σα ταφία" που τιμούν τους νεκρούς στα κοιμητήρια με φαγητά και με τραγούδια.

Στις 12.00 στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου, όπου η χριστιανική λατρεία αναβαπτίζεται στις αρχαίες καταβολές της, ο Χριστός συνομιλεί με τον Άδωνι και ο Άι-Γιώργης συναντά τον αρχαίο δρακοντοκτόνο ήρωα που ελευθερώνει το νερό και φέρνει την καρποφορία.

Στη συνέχεια, από τις 13.00 έως τις 16.00 στην "Όαση", θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς. Ανάμεσά τους και τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια "της κούνιας" που συνηθίζονταν αυτές τις μέρες σε πολλές περιοχές του Ελληνισμού, απόηχος από τις αρχαίες "αιώρες", μεταφέροντας "ομοιοπαθητικά" τη γονιμότητα των ανθισμένων δέντρων στις νέες κοπέλες.

Συμμετέχουν:
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο
Γιάννης Παυλόπουλος: βιολί-τραγούδι
Ιορδάνης Κουζηνόπουλος: λαούτο-τραγούδι
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά
Κωνσταντίνα Πάτση: τραγούδι
Πέτρος Μήτσου: γκάιντα, τσαμπούνα
Ηλίας Υφαντίδης: τραγούδι - ποντιακή λύρα
Παναγιώτης Κοπαλίδης: νταούλι

Λάμπρος Λιάβας: έρευνα, κείμενα, παρουσίαση

Χώρος: Πλατεία Συνοικισμού Ποντίων και Όαση (πρώην κάμπινγκ)

Δείτε που παίζεται (1)

Πρόγραμμα (1)
Map icon 12:00 - 16:00

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo