Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Κλειώ Μακρή έκθεση γλυπτικής "Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες

Κλειώ Μακρή έκθεση γλυπτικής "Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο"

0.0
Περιγραφή
"Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο" ονοματίζει την τελευταία της έκθεση στο πατάρι των εκδόσεων Γαβριηλίδης η γλύπτρια Κλειώ Μακρή. Δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη της συλλογής "Ήλιος ο πρώτος" που εκδόθηκε το 1943 μέσα στη γερμανική κατοχή. Για να δείξει το αγνοημένο και παραγνωρισμένο μέχρι τις μέρες μας, στη χώρα μας, γεγονός του εκτοπισμού των χιλιάδων παιδιών εβραϊκής καταγωγής που οδηγήθηκαν από την Ελλάδα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ναζί. 

Αποτυπώνει με ταπεινά υλικά, όπως ο πηλός, και με μια τεχνοτροπία που μας παραπέμπει στα έργα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα του Γάλλου γλύπτη, του προερχόμενου από το εργαστήριο του Ροντέν, Σαρλ Ντεσπιώ. Που ενσωμάτωσε τις παραδοσιακές αξίες της γλυπτικής τέχνης σε λυρική αισθαντικότητα.

Επιλέγει ως πρότυπά της φωτογραφίες ανθρώπων που την εποχή εκείνη ήσαν παιδιά. Τα δείχνει απορροφημένα μέσα στα χαμένα σήμερα ομαδικά παιγνίδια τους που ζωντάνευαν τους δρόμους και τις αλάνες των προπολεμικών πόλεων και αποτελούσαν την εστία της συλλογικότητας. Χωρίς να τα χαρακτηρίζει, αποφεύγοντας μιαν κατηγοριοποίηση που θα τα στιγμάτιζε με τον τρόπο των δημίων τους και θα τα απομόνωνε από το κοινωνικό σύνολο. 

Λήδα Καζαντζάκη ιστορικός τέχνης   

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo