Φίλτρα
Βρέθηκαν 0 εκδηλώσεις
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2017
A
Μουσική
Φίλιππος Τσαλαχούρης: Ακάθιστο Requiem για την Ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα
Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Φίλιππος Τσαλαχούρης: Ακάθιστο Requiem για την Ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα
0.0
Περιγραφή
Το έργο του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, Ακάθιστο Requiem για την Ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα, αναβιώνει την ιστορία μίας εμβληματικής και επίκαιρης όσο ποτέ, γυναίκας της παγκόσμιας ιστορίας, της ομώνυμης Ρωσίδας ποιήτριας.

Στο Ακάθιστο Ρέκβιεμ καλλιτέχνες και θεατές στέκονται όρθιοι κατά τη διάρκεια του δρώμενου, προς τιμήν της ποιήτριας που έμεινε επί 17 μήνες στην ουρά μπροστά από τις φυλακές του Λένινγκραντ, εκεί όπου το καθεστώς του Στάλιν είχε φυλακίσει τον γιο της για να την τιμωρήσει για τις ιδέες της.

Η Αχμάτοβα, η ζωή της οποίας ξεκίνησε στην προεπαναστατική Ρωσία, ήθελε μέσω του έργου της να δείξει, την περίοδο του 1910, ότι η γυναίκα είναι ίση με έναν άνδρα. Το έργο της διαπνέεται από τον ασυγκράτητο ερωτισμό μιας χειραφετημένης γυναίκας. "Μισή καλόγρια και μισή πόρνη" την είχε χαρακτηρίσει ο Αντρέι Ζντάνοφ, ο Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μάλιστα, λέγεται ότι η κόρη του Στάλιν τη λάτρευε και γι’ αυτό εκείνος την κυνηγούσε ανελέητα και την εκβίαζε.

Η εικόνα της ποιήτριας που στέκεται στην ουρά έγινε σύμβολο μιας εποχής. Αυτήν την τραγικότητα θέλει να αναδείξει το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη με την επισήμανση "ακάθιστο". Ένα Requiem που τα θεμέλιά του δεν είναι στην ποίηση αλλά κυρίως στη στάση που κράτησε η Αχμάτοβα απέναντι στις δυσχέρειες και τα εμπόδια που καθόρισαν τη ζωή της.

Το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη, ενός από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική, μετουσιώνει την τόσο προσωπική αφήγηση της ποίησης της Αχμάτοβα, σε μια κοινή εμπειρία όλων μας.

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival 2018.

Δείτε που παίζεται (0)
Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει στις 11/06 στις 11.00
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 12 ετών και άνω.
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2017