Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Φαλληφόρια 2023

Άλλες δωρεάν εκδηλώσεις

Φαλληφόρια 2023

0.0
Περιγραφή
Τα Φαλληφόρια,-πρόγονος της Κωμωδίας και των σύγχρονων καρναβαλικών εθίμων- είναι ένα ξεχωριστό πολιτιστικό διαδραστικό δρώμενο, που διοργανώνεται φέτος, μετά από 3 χρόνια ανάπαυλας όλων των καρναβαλικών δρωμένων λόγω κορονοϊού. Για 7η χρονιά, ο Συλλόγος Έρευνας και Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, αναβιώνει ξανά αυτή την ξεχωριστή γιορτή χαράς και καλωσορίσματος της άνοιξης, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαϊκό διαδραστικό δρώμενο, απόρροια ενδελεχούς έρευνας και με προσεκτική απόδοση που αγγίζει την πειραματική αρχαιολογία. Ένα δρώμενο που από το 2014 έχει κατακλύσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και έχει κατακτήσει με το κέφι και την ζωντάνια του όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν εύθυμο πολυπληθή θίασο από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, Γλεντοκόπους και Βαυβώγριες, με επικεφαλής τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο, που περπατά και χορεύει στα σοκάκια της Πλάκας, ξεκινώντας από το Μουσείο Ακροπόλεως και καταλήγοντας στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού. Την πομπή συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), πίπιζες, αυλούς, νταούλια και αλλά κρουστά, ενώ ενδιάμεσα πραγματοποιούνται στάσεις – στο Μουσείο Ακροπόλεως, στη Ρωμαϊκή Αρχαία Αγορά, στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στο Θησείο και τον Κεραμεικό, όπου παρουσιάζονται στο κοινό κωμαστικοί χοροί, τραγούδια, μικρά αριστοφανικά αποσπάσματα και σκωπτικά δρώμενα.
Έτσι, με χορούς, τραγούδια, αλλά και αρκετό κρασί από τους σταφυλοχυμούς του Διονύσου η πομπή με σατιρική ευπρέπεια γίνεται ένα με τον κόσμο, προσφέροντας χαρά, αλλά και μια ουσιαστική αυθεντική πινελιά Ελληνικού Πολιτισμού.

Τα Φαλληφόρια όπως τελούνταν κατά την αρχαιότητα, ήταν εορταστική πομπή, μέρος των Διονυσίων, προς τιμή του Διονύσου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτού του είδους αποτέλεσαν τον πυρήνα για την γένεση της κωμωδίας, όπως αναφέρεται σε πολλές πηγές (Πλούταρχος, Περί φιλοπλουτίας 527d, Αριστοτέλους Περί ποιητικής 1449a, στίχοι 9-15).

Κάθε χρόνο η πομπή πληθαίνει και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, όπως ο εντυπωσιακός Πάνας ο οποίος προστέθηκε τελευταία και οδηγεί την πομπή με κέφι, ζωντάνια και μια ιδιαίτερη ενδυματολογική προσέγγιση, αλλά και οι περίφημοι κωλοβαθρηστές (ξυλοπόδαροι) που θα είναι και η φετινή νέα πινελιά της πομπής, μαζί με το ιθυφαλλικό άσμα που θα τραγουδά ο χορός.

Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας στις 18:30 από το Μουσείο Ακροπόλεως.  

Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή της πομπής (Μουσείο Ακροπόλεως, Πλάκα, Αρχαία Αγορά, Μοναστηράκι, Θησείο, Κεραμεικός) ή ακόμη και να συμμετάσχουμε ενδεδυμένοι!

Δείτε που παίζεται (1)

Φωτογραφίες & Βίντεο (2)
Πρόγραμμα (1)
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 Τηλέφωνο: 2109000900

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2023
art&life logo