Περιγραφή
Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αθηνών (Athens International Music Festival) μετατρέπει για πέντε ημέρες τον ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό σε σημείο συνάντησης μουσικών από όλο τον κόσμο, με κορυφαία έργα μουσικής δωματίου.
Τη διοργάνωση ανοίγει ο βιολονίστας Pinchas Zukerman, ενώ συμμετέχουν η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, οι βιολονίστες Asi Matathias και Tosca Opdam, οι τσελίστες Alexander Hülshoff και Gabriel Schwabe, ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης, ο βιολίστας Ori Kam και οι πιανίστες Νεφέλη Μούσουρα, David Kadouch και Victor Stanislavsky.
Το φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Tosca Opdam και Asi Matathias και με την οργανωτική επιμέλεια του Σπύρου Τερζή, αναδεικνύει τη μουσική ως γέφυρα πολιτισμών και συνδυάζει την καλλιτεχνική ποιότητα με εκπαιδευτικές δράσεις.
Στο πλαίσιό του πραγματοποιούνται τρία masterclasses βιολιού από τους Pinchas Zukerman, Tosca Opdam και Asi Matathias για πέντε νέους μουσικούς, τα οποία το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά, καθώς και ένα δωρεάν πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της Αθήνας και για τους μαθητές του ωδείου του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Τεχνών και Πολιτισμού στην Κόρινθο.
Πρόγραμμα:
Τρίτη 3 Νοεμβρίου, 20:30, Παρνασσός – "Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους": η συναυλία έναρξης, με θέμα τη μουσική ως διάλογο ανάμεσα σε τόπους, γενιές και ανθρώπους. Mozart, Ντουέτο για βιολί και βιόλα K. 424 (Pinchas Zukerman, Asi Matathias)· Sibelius, Τρίο πιάνου "Lovisa"· Brahms, Κουιντέτο εγχόρδων αρ. 2, έργο 111, με τον Pinchas Zukerman στη βιόλα.
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, 20:30, Παρνασσός – "Ο Ποιητής και η Μούσα": η συνάντηση της μουσικής με το θέατρο και την ποίηση. Poulenc, "L'Invitation au château"· παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του "Delphi and Dionysus" του Todd Mason· Saint-Saëns, "La Muse et le Poète", έργο 132· Brahms, Κουαρτέτο πιάνου αρ. 1, έργο 25, με τον Pinchas Zukerman στο βιολί.
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, 20:30, Παρνασσός – "Ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη": Mozart, Κουιντέτο κλαρινέτου K. 581, με τον Σπύρο Μουρίκη· Schubert, Τρίο εγχόρδων D. 471, με τον Pinchas Zukerman· Tchaikovsky, Τρίο πιάνου, έργο 50.
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, 20:30, Παρνασσός – "Γαλλικές Εντυπώσεις": Fauré, Σουίτα "Dolly", έργο 56, για δύο πιανίστες (David Kadouch, Νεφέλη Μούσουρα)· άριες από τις όπερες "Louise", "Hamlet" και "Roméo et Juliette" με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση· Fauré, Κουαρτέτο πιάνου αρ. 1, έργο 15.
Σάββατο 7 Νοεμβρίου, 20:30, Παρνασσός – "Μεταμόρφωση": η συναυλία λήξης. Amanda Maier, Σονάτα για βιολί και πιάνο σε σι ελάσσονα· Schönberg, "Verklärte Nacht", έργο 4· Schubert, Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα D. 956, με τον Pinchas Zukerman.