Περιγραφή
Πρόγραμμα Μορφωτικών Εκδηλώσεων Επιστήμης Κοινωνία - Δ΄Κύκλος Ομιλιών
Η διατροφή στη Μεσόγειο:
Ιστορικές πτυχές και βιοχημικές προσεγγίσεις.
Οργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών (Ηλίας Αναγνωστάκης, Μαρία Λεοντσίνη) και Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (Βασιλική Πλέτσα, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης).
7.3.2017 Κρασί
Χαιρετισμός, Αλέξανδρος Πίντζας, Ταξιάρχης Κόλιας
• Ειδικές χρήσεις του οίνου και των προϊόντων του στην ιατρική και στην αλχημεία: αρχαία και μεσαιωνική παράδοση - Ηλίας Αναγνωστάκης, Γεράσιμος Μέριανος
• Κάρδιο-προστατευτικές δράσεις του κρασιού - Ελισάβετ Φραγκοπούλου
14.3.2017 Μέλι και γλυκαντικά
• Μέλι και γλυκαντικά μέχρι την ανακάλυψη της ζάχαρης - Σοφία Γερμανίδου
• Ελληνικά μέλια. Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα - Ιωάννα Χήνου
21.3.2017 Λάδι
• Λάδι και λίπος στη διατροφή της Μεσογείου - Ηλίας Αναγνωστάκης, Μαρία Λεοντσίνη
• Επιτραπέζιες ελιές: Διατροφικά πλεονεκτήματα - Θεόδωρος Σωτηρούδης
• Λάδι: Από βασικό και λειτουργικό τρόφιμο μέχρι την γονιδιωματική διατροφή - Μαρία Α. Μποτσιβάλη
28.3.2017 Ψάρια και θαλασσινά
• Γεύσεις της θάλασσας στο τραπέζι της ιστορίας. Αντιλήψεις για τη θαλασσινή διατροφή από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο. Μια διεπιστημονική προσέγγιση - Δρ. Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Μαρία Λεοντσίνη, Δήμητρα Μυλωνά
• Ποιότητα και διατροφική αξία ψαριών - Κρίτων Γρηγοράκης
• Οργανικά κατάλοιπα σε αρχαιοϋλικά. Εφαρμογή Αναλυτικών Τεχνικών στη διερεύνηση διατροφικών, εμπορικών και τελετουργικών πρακτικών στην Αρχαιότητα. - Μαρία Ρούμπου.