Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

"Οι λόφοι των Αθηνών"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες

"Οι λόφοι των Αθηνών"

0.0
Περιγραφή
Δυτικά της Ακρόπολης, τέσσερις λόφοι υψώνονται πάνω από το σημερινό αστικό τοπίο: ο Λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου), η Πνύκα, ο Λόφος των Νυμφών (Αστεροσκοπείου) και ο Άρειος Πάγος. Σήμερα είναι από τους λίγους χώρους πρασίνου της πόλης, αλλά στην αρχαιότητα αποτελούσαν μέρος του οικιστικού ιστού της αρχαίας Αθήνας, και σώζουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μαρτυρούν το πλήθος των θεμελίων, πηγαδιών και αρχαίων οδεύσεων που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Με ύψος 147 μέτρα, λόφος των Μουσών είναι ο ψηλότερος μετά την Ακρόπολη και στην αρχαιότητα φιλοξενούσε ιερό των Μουσών. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστός για το επιτάφιο μνημείο που έχτισε στην κορυφή του ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος, απόγονος των Σελευκιδών. Περισσότερο γνωστός ως Φιλόπαππος, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα και, το 115 μ.Χ., τάφηκε στην κορυφή του Λόφου, σε ένα μνημείο που, παρά τα ελληνικά και ρωμαϊκά του στοιχεία, απηχεί τις ταφικές παραδόσεις της πατρίδας του.

Το σημαντικότερο και γνωστότερο στοιχείο του λόφου της Πνύκας αποτελεί ο χώρος της Εκκλησίας του Δήμου, ο οποίος, από τον 5ο αιώνα και για περίπου 200 χρόνια, αποτελούσε το σημείο συνάντησης των πολιτών της Αρχαίας Αθήνας.

Δίπλα της, ο Λόφος των Νυμφών, φιλοξενεί το Αστεροσκοπείο, το οποίο χτίστηκε με δωρεά του Γεωργίου Σίνα πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουνίου 1842, ημέρα έκλειψης του ήλιου. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο ναός της Αγ. Μαρίνας, θεμελιωμένος πάνω σε παλαιότερο, του 8ου αιώνα μ.Χ. και τα θεμέλια του αρχαίου Ναού του Διός Υψίστου.

Τέλος, ο Άρειος Πάγος, ήταν η έδρα της Βουλής του Αρείου Πάγου, δικαστικού σώματος με αρμοδιότητα την εκδίκαση σοβαρών εγκλημάτων. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί βρισκόταν και το ιερό των Ευμενίδων, πιθανότατα σε βορειοδυτική κοιλότητα του βράχου. Στο λόφο ανασκάφηκε νεκροταφείο της μυκηναϊκής και γεωμετρική περιόδου με θολωτούς και λαξευτούς τάφους, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Αθήνας.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τον Αριστοτέλη Κοσκινά (Αρχαιολόγος - Ξεναγός) για την Attica Terra Walks σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης - Δημιουργός της Attica Terra Walks).

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου
Σημείο συνάντησης: "Βρυσάκι,Χώρος Τέχνης και Δράσης"
Τέλος διαδρομής: Λόφος Φιλοπάππου

Στο πλαίσιο του Athens Fringe Live 2016.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Συμμετοχή στη πολιτιστική δράση: 15€
Δήλωση Συμμετοχής Απαραίτητη
210 3210179

Επικοινωνία: www.atticaterrawalks.com
email: [email protected]
Τηλ. +30 6932 74 44 90

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo