Περιγραφή
Μυθικό δέντρο, δώρο της Αθηνάς, σύμβολο μακροζωίας και αφθονίας, η ελιά κατέκτησε, μέσα σε μερικές χιλιετίες τη λεκάνη της Μεσογείου και σήμερα αντιπροσωπεύει έναν αξιόλογο οικονομικό τομέα. Οι παγκόσμιες κλιματικές μεταβολές και η αύξηση της θερμοκρασίας θα αναγκάσουν την ελαιοκομία να αλλάξει τις πρακτικές της;
Μια βραδιά συζήτησης σε τρεις πτυχές:
Μύθος και ιστορία
André Bervillé, πρώην Διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο INRA
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Η ελιά απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Stéphane Angles, Γεωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής , Πανεπιστήμιο Paris Diderot
Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.
Ανδρέας Καραμάνος, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αναγέννηση της ελιάς: από τις βιοτεχνολογίες στη γαστρονομία
Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας
Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας
Συντονισμός:
Περικλής Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση
Sylvie Gruszow, Επιστημονική Δημοσιογράφος, Conférences sans frontières
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
Eίσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Εισαγωγή στη γευσιγνωσία ελαιόλαδου:
Η γεύση της ελιάς
Ξεναγός: Γιάννης Καρβέλας, pro olive oil expert
Αριθμός θέσεων 120 άτομα. Διανομή εισιτηρίων από τις 18.00
Χορηγοί της γευσιγνωσίας: Paratus Europe, AGRO.VI.M S.A, ΣΕΒΙΤΕΛ, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.